6 jaja
100 g secera
100 g putera
100 g cokolade
50 g brasna
50 g gustina
100 g mljevenih badema
1/2 kesice praska za pecivo
6 kasika rakije od visanja
800 g visanja(iz tegle bez secera)
2 kasike gustina, 1 kasika secera
1 l slaga
2 kesice vanile
150 g ribane cokolade
jedan paketic kandiranih tresanja
Rernu ugrijati na 180C. Puter i 100 g cokolade rastopiti na pari. Jaja radzvojiti. Zumanca umutiti sa 70 g secera, a bjelanca sa 30 g secera. Zumanca, puter, cokoladu pomjesati, dodati bjelanca. Brsno, gustin i prasak za pecivo prosijati preko bjelanaca, a zatim dodati bademe. Sve izmjesati i staviti u kalup koji je oblozen sa papirom za pecenje i peci 30-40 min. Visnje ocjediti, sok skuhati sa kasikom secera i 2 kasike gustina, a zatim spustiti visnje u sok.
Kada je kora gotova treba je dobro ohladiti pa rezati na 3 kore. Svaku koru pospricati sa dvije kasike rakije. Umutiti slag sa 2 kesice vanile. Prvu koru premazati sa slagom i posuti sa visnjama, poloziti drugu koru i ponoviti slag i visnje, zatim poloziti trecu koru i cijelu tortu premazati sa slagom, posuti cokoladom. Ukrasiti kandiranim tresnjama.
No comments:
Post a Comment