Friday, November 9, 2012

Vjencici

4 jaja(tvrdo kuhana)
120 g secera u prahu
200 g putera
2 kesice vanilinog secera
malo soli, 300 g brasna*
120 g badema
100 g secera
2 zumanca
1/2 solje pekmeza od ribizli

Kuhana zumanca protiskati kroz cijediljku, dodati 80 g prosijanog secera u prahu i puter, mutiti mikserom dok se ne dobije glatka smijesa, zatim dodati vanilin secer, so i prosijano brasno, sve dobro umijesiti. Tijesto umotati u foliju i ostaviti 2 sata u frizideru.
Bademe preliti vrelom vodom, ocistiti i istucati, u bademe dodati secer. Pec zagrijati na 200 C. Tijesto izvaditi iz frizidera i razvaljati debljine 4-5 mm. Vaditi modlicom vijencice(potrebne su 2 iste velicine, jedna mora da ima supljinu). Vijencice bez supljine poredati na pleh koji je polozen papirom za pecenje, a vijencice sa supljinom prvo premazati zumancetom pa tu premazanu stranu uvaljati u bademe sa secerom, peci 10-15 min. Kada se prohlade vijencici filovati ih pekmezom, a zatim sve vijencice posuti sa ostatkom secera u prahu(40 g).

No comments:

Post a Comment