Tijesto:
250 g mekanog putera,
1 kesica vanilinog secera,
200 g secera,
5 jaja,
malo soli,
450 g brasna,
2 kasike kakao praha,
1/2 kesice praska za pecivo,
125 ml mlijeka.
Krema:
150 g cokolade za kuhanje,
50 g tecnog slaga,
300 g Mascapone.
Cokolada za dekoraciju ili cokoladni listici.
Pec zagrijati na 180 C, kalup za kuglof namazati puterom i posuti prezlom. Puter, vanilin secer i secer mutiti mikserom dok ne postane pjenusava masa, dodati jaja i so, dalje mutiti dok masa ne postane svijetlo zuta. Brasno, kakao i prasak za pecivo pomijesati skupa, zatim dodati u masu, izmjesati sve skupa pa dodati mlijeko. Kalup napuniti tijestom i peci 45-50 min. Kuflof prohladiti i istresti na zicu za kolace. Cokoladu izrezati na kockice i istopiti na pari, zatim dodati tecni slag i Mascapone. Kremu pomijesati sa viljuskom(da bude prosarana). Sa kremom preliti kuglof i ukrasiti listicima ili cokoladom( ja sam cokoladu istopila, ohladila i sa nozem za sparoge direktno rezala preko kuglofa).
Cestitam na otvorenom blogu. Nakon dugogodisnjeg kulinarskog iskustva recepti koje Sanda postavlja ne da su samo vizualno privlacni za nase oko naprotiv oni su ziva slika jednog ulozenog truda i ljubavi , smisla sa posebnom notom unikatnosti sto Sandinim kolacima i jelima daje posebnu draz.
ReplyDelete