Thursday, November 8, 2012

Čokoladni Kuglof

Tijesto:
250 g mekanog putera,
1 kesica vanilinog secera,
200 g secera,
5 jaja,
malo soli,
450 g brasna,
2 kasike kakao praha,
1/2 kesice praska za pecivo,
125 ml mlijeka.
Krema:
150 g cokolade za kuhanje,
50 g tecnog slaga,
300 g Mascapone.
Cokolada za dekoraciju ili cokoladni listici.


Pec zagrijati na 180 C, kalup za kuglof namazati puterom i posuti prezlom. Puter, vanilin secer i secer mutiti mikserom dok ne postane pjenusava masa, dodati jaja i so, dalje mutiti dok masa ne postane svijetlo zuta. Brasno, kakao i prasak za pecivo pomijesati skupa, zatim dodati u masu, izmjesati sve skupa pa dodati mlijeko. Kalup napuniti tijestom i peci 45-50 min. Kuflof prohladiti i istresti na zicu za kolace. Cokoladu izrezati na kockice i istopiti na pari, zatim dodati tecni slag i Mascapone. Kremu pomijesati sa viljuskom(da bude prosarana). Sa kremom preliti kuglof i ukrasiti listicima ili cokoladom( ja sam cokoladu istopila, ohladila i sa nozem za sparoge direktno rezala preko kuglofa).

1 comment:

  1. Cestitam na otvorenom blogu. Nakon dugogodisnjeg kulinarskog iskustva recepti koje Sanda postavlja ne da su samo vizualno privlacni za nase oko naprotiv oni su ziva slika jednog ulozenog truda i ljubavi , smisla sa posebnom notom unikatnosti sto Sandinim kolacima i jelima daje posebnu draz.

    ReplyDelete