Monday, April 8, 2013

Buhtle sa karameliziranim orasima i ljesnikom


 Tijesto:
200 ml mlijeka
1 germa (42 g)
500 g brasna+jos malo brasna za izradu buhtli
50 g secera
malo soli
1 jaje
50 g putera sobne temperature
Karamelizirani orasi i ljesnik:
50 g sjeckanih oraha
50 g istucanog ljesnika
150 g secera
100 g tecnog slaga
50 g putera
Izrada tijesta:
Mlijeko zagrijati i rastopiti germu u mlijeku. U staviti brasno, secer, so, jaje, a zatim polako usuti mlijeko i dodati puter. Izraditi dobro tijesto i ostaviti da nadodje(otprilike 40 min).
Dok tijesto nadolazi orahe i ljesnik malo ispeci u peci na back papiru. U jednoj posudi rastopiti secer(150 g) sa 2 kasike vode i mijesati sve dok secer ne dobije zlatnu boju, dodati slag i puter, mjesati sve dok se masa ne sjedini, a onda dodati orahe i ljesnik. Karamel usuti u jedan kalup 26 cm ( kalup nije predhodno potrebno premazati puterom).
Tijesto iraditi na radnoj ploci i oblikovati 15 loptica velicine 5-6 cm, a zatim loptice poslagati na karamel masu i pokrivene ostaviti 30 min da nadodju. Peci u zagrijanoj peci na 200 C 20 min. Kada su buhtle gotove ostaviti u kalupu 15 min da se prohlade. Na kalup poloziti jedan tanjir i istresti buhtle.

No comments:

Post a Comment